Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijftips voor beginners...

12 december 2007 - 20:12
ik ben roos ik ben 14 jaar en ik schrijf heel graag maar ik heb wat tips nodig. ik schijf nog niet zo lang verhalen maar ze zijn heel simpel, ze bestaan dan ook vooral uit; zei ik/zij/hij, vroeg ik/hij/zij, en toen, daarna. dat stoort mij heel erg... dus zou iemand nij wat schrijftips kunnen geven? dit is een stukje uit een van mijn verhalen (sorry als er veel spelfouten in zitten, dat is niet mijn sterkste punt) 1 uur nu… ik wachte al 1 uur op hem! Waar was ik mee bezig! Toen hoorde ik opeens voetstappen in mijn richting komen ‘Sorry, we moesten nog even iets af maken met de band… maar nu hebben we het hele huis voor onszelf’ zei Bill die vrolijk aan kwam lopen. Ik keek hem bedroeft aan ‘je snapt het gewoon niet he!’ zei ik ‘je denkt dat je op elk moment kan binnen stappen terwijl ik al een uur sta te wachten!’ ‘maar ik… ik vergat gewoon te bellen dat het wat later zou worden dat is alles’ zei Bill en hij keek me met een hele zielige kop aan ‘Bill, laat je smoesjes voor je, het maakt niet uit… jij hebt je band en ik mijn leven en zo hoort het’ zei ik en Bills gezicht veranderde van zielig naar serieus ‘en … maar… ik…’ probeerde Bill maar het maakte niet uit hij had het te druk met de band en ik moest mijn eigen leven weer oppakken ‘Het is beter zo’ zei ik… roos

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 december 2007 - 21:05
Hoi Roos, Ik vind je stukje best volwassen overkomen en ik vind het niet slecht geschreven! Als je wilt oefenen in het schrijven: Op deze site staan heel veel oefeningen, waar je veel van kunt leren! (Atelier - oefeningen) En verder zou je een bijvoorbeeld een schrijfcursus kunnen doen (nu of over een paar jaar) om veel te leren!

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 9:32
Als eerste: geen cijfers in verhalen. Dat leidt af. En verder: zie Trenke's antwoord. Er staat echt heel veel op deze site. De zoekfunctie is rechts. En je kan ook schrijfboeken gaan lezen :)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 10:03
Van regelmatig hier rondhangen en volgen wat iedereen zoal aan het doen is en de problemen die ze daarbij tegenkomen heb ik in het laatste jaar heel veel opgestoken. Gewoon blijven plakken en veel leren. :nod:

13 december 2007 - 10:12
Ga gewoon lekker schrijven zolang je het leuk vindt. Je komt vanzelf van de ene gedachte op de andere en zo ontstaat een verhaal. Of het een kort verhaal is, of spelfouten heeft: dat geeft niet. Er zijn beroemde zangers die geen noot kunnen lezen, maar wel kunnen ze prachtige muziek maken. Waarschijnlijk zitten ze altijd te pingelen. Misschien is dat bij jou ook zo. Gewoon lekker doen en zien wat eruit komt. En verder: inderdaad het forum volgen, zoals de anderen zeggen. Samen weten we (bijna) alles.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 12:16
Lezen. Modern, Nederlandstalig werk. Geen Kluun, geen feministen. Schrijvers. Brouwers heeft een nieuw boek uit, lees het. Lees wie genomineerd werd voor God weet wat; ako's, uilen, debuutprijzen. Korte verhalen in literaire tijdschriften. Hou het verder eenvoudig. Schrijf duidelijk, zonder franjes. Een rond verhaal, dat moet niet lang zijn, dat moet niet zwaar zijn. Kijk uit naar wedstrijden die zich richten op je leeftijd. Kunstbende bijvoorbeeld. Maar vooral lezen. Véél lezen.

13 december 2007 - 12:42
Dan moet je je iets dichter tot de feministen begeven, Fré. Er gaat een wereld voor je open. Ook op schrijfgebied. Enorm, zo deze vrouwen schrijven!

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 12:48
Om beter te leren schrijven, kan een schrijfcursus nooit kwaad. Ergens hier op het forum loopt een draad met tips daarover.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 13:03
Ja, cursussen, goed en wel. Maar als je geen basis hebt, geen woordenschat, geen taalgevoel, dan kom je daar niet ver mee. Ik denk dat het op haar leeftijd veel belangrijker is goede boeken te lezen. MJ, daar antwoord ik niet eens op. Dat doet niet ter zake. Het is een non sequitur, een laffe, helaas typerende reactie.

13 december 2007 - 13:26
Jow, godje! Nu moet je ophouden! En je was nog niet eens begonnen! Met lezen! Terwijl je dat hierboven als tip meegeeft. Kijk eens in de spiegel. Wel oordelen, niet lezen. Zeggen dat je niet antwoordt en toch antwoorden. En het woord 'laf' misbruiken om je eigen angstige anti-feministische gedrag te maskeren. (Na dit ga ik hier in dit topic van LittlexSecret niet meer op in.) Terug tot het topic. Lezen is altijd goed, LittlexSecret. Maar schrijven moet je vooral ook blijven doen! Zo veel mogelijk. Dan leer je je eigen gedachten kennen en je woordenschat en je stijl. Die heb je allemaal nodig om een schrijver te worden.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 13:36
(Je doet het weer. Ik antwoord ook niet op je vraag. Het gaat niet over feminisme, het gaat over het verkeerde verband dat je legt. Dat ik niet modern zou kunnen zijn, omdat ik feministen en hun geschrijf niet apprecieer. Zo is het makkelijk. Nog iets: angstig? Altijd maar veronderstellingen, waardoor ik er zogezegd slechter uitkom. Dat noem ik inderdaad laf. Een laf trucje, meer is het niet. Meer is het nooit met jou.)

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 13:41
Dat je niet alles leest, prima, maar ga dan niet de rest afkraken of anderen vertellen dat ze dat óók niet mogen lezen, want ieder heeft zijn eigen smaak.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 13:43
Snif, snif! Hiervan word ik toch zóóó verdrietig! Let maar niet op dat geharrewar, LittlexSecret. Het lijkt erger dan het is, hoor. Ga jij maar lekker schrijven en neem de tips die toch ook hier gegeven worden maar aan.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 13:49
Lekker doorschrijven LittlexSecret, ondertussen hier ook rond blijven hangen. Het is erg goed om te lezen waar andere schrijvers ook tegenaanlopen. En er achter komen dat anderen tegen dezelfde dingen als jij aanlopen. En hoe harder er hier geschreeuwd wordt dat ik Kluun nou niet moet lezen, hoe harder ik naar de bieb wil lopen om hem wel te lezen. Juist om erachter te komen waarom ik hem niet moet lezen. (Snappen jullie 'em nog?) Lize

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 13:54
Kluun is geweldig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16 miljoen mensen en 16 miljoen meningen...enne... Kluun heeft het toch maar mooi gemaakt met zijn bestseller!

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
13 december 2007 - 14:10
LittlexSecret, ik vind je stukje erg leuk, vlot geschreven en veelbelovend. :nod: Verder sluit ik me aan bij de andere posters die je goede tips geven. Lees! Kijk hoe andere schrijvers, de groten, het doen. Lees veel! Je moet echt een verslaafde, boekenverslindende idioot worden, zoals veel mensen hier zijn. (Als je dat al niet bent, want dat weet ik natuurlijk niet van je...) :) Bezoek deze site, forum mee (of lees in elk geval mee), doe de oefeningen. Een workshop of cursus kan ook geen kwaad. Want weliswaar moet je talent hebben (en volgens mij heb je dat, gemeten aan je stukje hierboven) maar talent alleen is niet genoeg. Je moet het 'vak' ook in de vingers krijgen. Pluisebol, ik schaar me naast je in de rij van klagende vrouwen. ;) :) Ariadne

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 14:34
Iedereen met angst voor de dood zou Iedereen is sterfelijk of Niemand is onsterfelijk (het is in Nederland onder deze twee verschillende titels verschenen) van Simone de Beauvoir (Toch de bekendste feministische schrijfster, me dunkt) moeten lezen. Het is een van de weinige boeken die mijn kijk op het leven werkelijk veranderd en verrijkt heeft. Sterker nog, het heeft mij verzoend met het idee dat de mens sterfelijk is. Jammer, Godje, dat je door een vooroordeel tegenover feministische schrijfsters dit prachtige literaire meesterwerk misloopt.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 14:44
De Beauvoir was verplichte kost tijdens mijn middelbaar, tout les hommes etc. hoorde daar ook bij. Ik geloof dat ik te jong was om er iets aan te hebben, maar ik weet er nog van. Rampen zijn er niet gebeurd.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 december 2007 - 14:54
en toch Godje: een zeer inspirerende, energievolle periode waarin er, voor mij en ik meen ook voor anderen, nog veel optimisme en vooral hoop en gemeenschapszin (ik studeerde oa feministische theologie, heerlijk) was. En dat herinner ik me toch vooral van die tijd (en daarin benijd ik vandaag de dag niet altijd): ik leefde in een periode waarin we hoop voor de toekomst hadden, waarin we aktie konden voeren, waarin wij daadwerkelijks iets konden ondernemen. Hiermee zeg ik overigens niet dat de wereld van toen beter was dan die van nu.

14 december 2007 - 23:24
Ik zag de naam van Erica Young hierboven. Die Erica heeft me veel spanning bezorgd. Op Schiphol had ik haar boek gekocht: "Het Ritsloze Nummer". Niets mis mee. Maar in mijn hotelkamer in Bagdad las ik dat het tweede of derde hoofdstuk de titel droeg: ARABIEREN EN ANDER ONGEDIERTE. Dat leek me bij Saddam en zijn Revolutionaire Garde geen aanbeveling. Geheime dienst was overal. Ook in de vorm van kamermeisjes. Het viel me niet mee om dat boek ongemerkt kwijt te raken. Zonde. LittlexSecret, Roos van 14! Het bovenstaande is een voorbeeld van een antwoord op een niet gestelde vraag. Zie je hier en overal veel. Geeft niets, is ook een vorm van communiceren. Ga lekker aan de gang. Anne Frank is ook op die leeftijd begonnen, meen ik. En met nogal succes! Succes!

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 december 2007 - 9:37
Anne Frank is ook op die leeftijd begonnen, meen ik.
Maar zij wist niet dat het zou worden uitgegeven dus dat is geen argument ;)

15 december 2007 - 19:03
Er is een boekje, 'Verhalen rondom het Achterhuis', dat verhalen bevat die niet in het dagboek zijn opgenomen. Zeker was het haar ambitie auteur te worden: "Ik wil nog voortleven na mijn dood. En daarom ben ik God zo dankbaar, dat hij me bij mijn geboorte al een mogelijkheid heeft meegegeven om me te ontwikkelen en om te schrijven dus om uit te drukken alles wat in me is. Met schrijven word ik alles kwijt, mijn verdriet verdwijnt, mijn moed herleeft. Maar, en dat is de grote vraag, zal ik ooit nog iets groots kunnen schrijven, zal ik ooit eens journaliste en schrijfster worden? Ik hoop het, o, ik hoop het zo, want in schrijven kan ik alles vastleggen, mijn gedachten, mijn idealen en mijn fantasieën." 4 April 1944 - Anne Frank (Toen was ze veertien).