Start » Dossier » Columns

Columns

Discipline

Al geruime tijd had ik niets meer van P. gehoord. Verschillende keren had ik geprobeerd een afspraak met hem te maken, tevergeefs. Toen ik hem dan eindelijk te spreken kreeg, aarzelde hij me te zeggen dat een nieuw boek er waarschijnlijk niet in zat.

Verhalen vertellen

Ontwerpers, fotografen en schilders zijn altijd bezig met beeld. Datzelfde geldt ook voor een groot aantal schrijvers. In hun teksten ruimen ze plaats in voor beschrijvingen van de omgeving waarin hun personages tot leven komen. In de openingsscène van Eline Vere wordt een aantal tableaus beschreven, waarbij Couperus de compositie, maar ook de stoffen, de decorstukken, de kapsels en de gezichtsuitdrukkingen schildert met woorden. De jongelui die druk doende zijn om elk tableau zo natuurgetrouw mogelijk vorm te geven zijn uitgelaten en vrolijk. Hun stemming zie je terug in de wijze waarop de auteur zijn beschrijving inkleurt. Lichte, vrolijke tinten hebben de overhand.

Strijken is ook schrijven

Als redacteur heb ik auteurs geregeld gevraagd naar hun ideale schrijfdag. Telkens kreeg ik een ander antwoord. De een schrijft liever ’s ochtends, de ander juist ’s middags. Sommigen krijgen geen pen op papier als de omgeving niet doodstil is, anderen zoeken juist het lawaai van een gezellige dorpskroeg. Maar wat alle auteurs gemeen hebben, is dat ze meer niet dan wel schrijven. Daar dacht ik aan toen ik met Bart in de auto zat.

Er komt nog meer bij kijken

Ik had met Derek afgesproken op een terras aan de Vecht. Links van ons ging de brug met grote regelmaat open. Een stoet aan bootjes en jachten trok voorbij. ‘Toen ik vorige week donderdag op verzenden klikte, nam ik afscheid van mijn boek. Het is net alsof de tekst nu niet meer van mij is.’

Kruip in de huid

Ik kwam vaak bij Marleen langs, op afspraak, maar ook onverwacht. Het duurde altijd even voordat zij opendeed en telkens trof ik een totaal andere afsplitsing van de Marleen die ik ooit na een lang gesprek op de uitgeverij een contract aangeboden had.

Stampraat

Zoek de mensen bij wie je bij hoort. Zoek je stam. Dat las ik een keer ergens, het sprak me aan. Voor degenen onder ons die nooit zo goed waren in groepen, die op de middelbare school altijd in de struik naast de voordeur stonden, voor dergelijke mensen, mensen zoals ik, klinkt een stam namelijk heel aantrekkelijk. Een beetje als ‘de liefde van je leven’ maar dan voor soortgenoten.

Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
In ieder nummer van Schrijven Magazine: schrijftips van Gouden Griffel-winnaar

In ieder nummer van Schrijven Magazine: schrijftips van Gouden Griffel-winnaar Mireille Geus!...

Word nu abonnee!
Boek schrijven? Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 27 maart 16.00 u....

Profiteer nu!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 mei 16.00 u. abonnee...

Speciale aanbieding