Wie schrijft verdwijnt

Dit jaar vier ik mijn 35e schrijfjaar. ‘Wie schrijft, die blijft,’ geloofde ik toen ik begon om verhalen op papier te zetten. Dat blijkt niet waar te zijn. Wie schrijft, verdwijnt. Pijlsnel. Als je het tenminste goed doet.

Nachtwereld van de ziel

Een stukkie schrijven is allereerst heerlijk om te doen. Woorden zoeven over de weg van binnen- naar buitenwereld en zo wordt een gevoel, een overtuiging, een waarneming, zichtbaar. Als beginnend schrijver dacht ik dat dat vooral een dienst aan anderen was. Toen ik er wat beter in werd, merkte ik dat schrijven vooral een manier was om zelf zicht te krijgen op mijn binnenwereld: ergens diep over nadenken levert vaak minder op dan ergens woorden aan geven en daarin weerspiegeld zien wat er dan zoal leeft in die nachtwereld van de ziel.

Tekst consumeren

Een enkele keer, als een lezer toevallig met een zelfde thema worstelt als ik, kan een tekst zelfs wel eens voor iemand anders iets betekenen. Lezer consumeert dan de tekst die ik heb geschreven. Althans, de stukjes uit mijn tekst die aansluiten – de rest wordt gefilterd en bereikt de lezersgeest niet. Mijn stukjes tekst worden opgenomen in hoofd en hart van de lezer. Ze nemen daarmee direct de kleur aan van de lezer zelf.

Misschien weet hij zich de eerste paar dagen nog wel te herinneren wanneer hij deze gedachten-in-woorden heeft geconsumeerd. In een heel enkel geval weet hij zelfs nog dat mijn naam er onder stond. Maar al snel raakt hij ervan overtuigd dat hij zelf bedacht heeft wat hij nu denkt. Ik, als schrijver, ben verdwenen uit zijn belevingswereld. Mijn gedachten, die ik hem in woorden heb gegeven, hebben zich gevoegd naar zijn werkelijkheid en maken daar nu een onlosmakelijk deel van uit. Ik heb misschien verandering teweeggebracht, maar gebleven ben ik zeker niet.

‘Betere seks’

Het is daarbij best mogelijk dat mijn lezer mijn woorden zo’n plek geeft in zijn eigen werkelijkheid, dat ik mezelf er helemaal niet meer in herken. Af en toe schrijft een lezer me terug met een opmerking als: ‘Het klopt dat ik betere seks heb nu ik mijn huis regelmatig dweil, precies wat je al schreef in je boek.’  Nou weet ik heel, heel zeker dat ik dat nooit ergens geschreven heb. Ik ben kennelijk verdwenen uit de boodschap die de lezer zichzelf heeft gegeven, naar aanleiding van een tekst die ik ooit – over iets anders – heb geschreven.

Wie schrijft, verdwijnt namelijk. Lezer voedt zich met mijn woordenmaaltijd en zet die om in lichaam- en geesteigen energie. Nieuwe gedachten ontstaan uit de compost van mijn verwoorde gedachten, die nu de gedachten van lezer zijn geworden.

Een kok heeft niets te zeggen over wat zijn gast doet met de energie die hij opdoet met het eten van een maaltijd. Een schrijver moet maar afwachten in welke mysterieuze diepten van de lezersgeest zijn woorden terecht komen.
Het enige dat even blijft is het moment van genot tijdens het eten, tijdens het lezen. Soms lukt het om dat te bieden. Meer is het niet, dat schrijven.

Ik reken het goed. Ik blijf.

------- Yoeke Nagel geeft jaarlijks verschilende schrijftrainingen. Volg op 4 november de training 'Schatschrijven', op 18 november de training 'Magisch Schrijven' en op 14 januari de cursus 'Schrijven om gezien te worden' voor zelfstandige ondernemers. Meer informatie via www.yoeke.com. --------