Afbeelding

Sarah Breimer.

Schrijven is lezen

Stapels bestsellers bij de kassa, tafels vol nieuwe titels, herdrukken in nieuwe jasjes en planken vol vergeten klassiekers. Op een sombere dag kan een bezoek aan de boekhandel mij heel moedeloos maken. Er zijn al zó veel boeken. Dwalend over de Frankfurter Buchmesse, van hal naar hal, van land naar land,van de ene potentiële bestseller naar de andere, wordt die moedeloosheid nog veel sterker. De hele wereld schrijft en geeft uit. Zo lijkt het tenminste. Zijn alle verhalen niet allang verteld, is alles niet allang een keer opgeschreven?

Op dat soort moedeloze momenten denk ik aan wat de voormalig redacteur van Roald Dahl me ooit zei: ‘Er zijn geen nieuwe verhalen, alleen nieuwe manieren van vertellen.’ Met dat in het achterhoofd probeer ik die stapels boeken dan niet meer als ontmoediging te zien, maar als inspiratie. Inspiratie om andermans verhalen te lezen en mijn eigen verhaal te schrijven.

Schrijven is lezen. Lezen geeft moed, geeft energie om zelf weer verder te schrijven. Lezen maakt minder eenzaam als je vastzit in je eigen verhaal. Lezen opent andere werelden, andere gedachten en brengt nieuwe inzichten op onverwachte momenten. Lezen inspireert.

Schrijven is lezen, omdat je leert van anderen. Verzamel de verhalen die indruk op je maken en benoem voor jezelf wat je er zo mooi aan vindt, waarom het je raakt. Is het de stijl, de dialogen of juist de afwezigheid daarvan? Spreekt het spannende plot je zo aan of juist de langzame sfeerschetsen? Wat maakt het zo invoelbaar? Maar ook de verhalen die je minder mooi vindt, leren je van alles. Wat mis je, wat zou je anders doen, waarom grijpt het je niet? Zo scherp je je eigen gedachten en je eigen pen, door onder woorden te brengen wat sterke en zwakke punten zijn bij het vertellen van een verhaal. Schrijven is lezen, veel lezen, aldus redacteur Sarah Breimer.Om in gedachten te houden bij je eigen schrijven.

Schrijven is lezen, veel lezen. Dus duik op zo’n moedeloze, sombere dag juist tussen al die stapels boeken. Laat je inspireren en vertel je eigen verhaal.

Sarah Breimer is auteur en redacteur. Heb je een manuscript op de plank liggen waar je wat advies en inspiratie voor kunt gebruiken? Kijk dan op www.saarsboekenplank.nl.