Schrijfgerelateerde emoties

Af en toe word je erdoor overvallen. Schrijfgerelateerde emoties. Je voelt een enorme druk omdat je plotseling gevraagd wordt een publicabel verhaal te schrijven met spoed. Je voelt je onzeker omdat je redacteur onduidelijk was over een detail. Je doet mee aan een wedstrijd met hooggespannen verwachtingen, maar je wint niet. Spanning en onzekerheid horen net zoals teleurstelling en verwachting bij elkaar.

Morning pages

Het is het geluk van de schrijver dat hij of zij over alle emoties kan verhalen. Onderzoek het. Schrijf het op. Later komt het van pas in een verhaal.

Een valkuil kan zijn dat je over je gevoel heen schrijft. Misschien is deze valkuil de oorzaak ervan dat sommige schrijvers depressief of geblokkeerd raken. Een van de redenen waarom morning pages succesvol zijn, zou verklaard kunnen worden omdat je bij jezelf blijft wanneer je ze schrijft. Ervaar daarbij wat je voelt en je kunt opgelucht verder schrijven aan je manuscript.

Morning pages kun je ook bij de volgende emoties toepassen.

Deadlinestress

De druk van een deadline wordt groter naarmate de lat hoger ligt. Tenzij je de krachttoer kunt uithalen om het als een topsport en een uitdaging te zien. Of je fopt jezelf, je mag eerst zo schrijven alsof je alle tijd hebt en het niet publicabel hoeft te zijn. Dan herschrijf je toch? Meerdere keren. Vreemd genoeg, als ik het gevoel heb dat tijd geen rol speelt, kan ik soms sneller klaar zijn.

Wachtonzekerheid

Je hebt op de verzendknop gedrukt. Je werk is weg en je kunt er geen jota meer aan veranderen. Opluchting. Dan komt de bijtende onzekerheid en twijfel. Was het wel goed genoeg? Maak ik kans? Hoe hoog is mijn kans? Hoe lang duurt het nog? Gevolgd door de machteloosheid, die ik wil opheffen door te babbelen met andere deelnemers, het opletten of er al iets bekend is. De wachttijd is ergens goed voor: je verlegt je aandacht op andere dingen. Misschien stort je je op een ander verhaal, je pakt je blog weer op. Wachten is afstand scheppen. De hoge betrokkenheid wordt minder.

Boosheid

Als je boos bent, schrijf dan niet een e-mail aan de uitgeverij of de organisator van een schrijfwedstrijd. Of schrijf het wel maar verzend het niet. Zelfs als je gelijk hebt, krijg je je zin niet zonder vriendelijkheid of beleefdheid. Overstijg je boosheid voor je iets doet waar je later spijt van hebt. Iedereen die steeds beter wordt komt op een gegeven moment pijn, onrechtvaardigheid, frustratie tegen en buffelt er dwars doorheen, komt aan de andere kant, door te incasseren. Een heerlijke opluchting wacht daar.

Hevige teleurstelling

Teleurstelling en hoge verwachting lijken wel getrouwd. Hoe hoger de verwachting, hoe dieper de val? Is dat wel het motto van een levensgenieter? Natuurlijk, je kunt je verwachting laag instellen: Ik verwacht niets meer. Nee, mijn trucje is: ik verwacht veel te falen, maar steeds beter te worden door te oefenen. Bovendien verleg ik mijn aandacht naar de liefde voor het verhaal. Dat zal die teleurstelling een lesje leren. Helaas. Het werkt niet altijd, hoe slim ik de teleurstelling ook af probeer te zijn, mijn verwachting is nou eenmaal soms hoog, vooral wanneer ik mijn kansen hoog inschat. Het is raar maar soms droom ik. Stoppen met dromen wil ik ook niet, maar door die roes van dromen is het realisme ver te zoeken. Dan komt dat getrouwde stel me weer plagen. Hoge verwachting voorop met haar valse verleidingstrucjes en teleurstelling met haar plagerijen.

Maak er een kunst van hoe je met schrijfgerelateerde gevoelens omgaat.

Odile Schmidt-Nouhan (1965) is schrijfcoach voor de wekelijkse schrijfopdracht van Schrijven Online. Ze is veelvuldig genomineerd en winnares van verschillende schrijfwedstrijden, auteur bij het literaire tijdschrift Naakte Lunch. Naast korte verhalen schrijft ze weleens winnende columns en staat ze in de top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd 2015. 

Techniek