De weg van eigen uitgave

Er leeft bij mij een sterke behoefte om mijn toch wel bijzondere uitgave traject met deze community te delen. Ondanks interesse van uitgevers heb ik de uitgave van The Outerweb (populair wetenschappelijk) namelijk in eigen beheer gedaan. Daar zit een reden achter. Mijn boek gaat over de enorme snelheid van technologie ontwikkeling en de hoofdrol die nieuwe vormen van samenwerking daarin zouden moeten krijgen.

De uitgave van het boek heb ik dan ook door middel van technologische samenwerking voor elkaar gekregen. De drukkosten heb ik laten crowdfunden, de cover zelf betaald en uitgevoerd, de redactie door mijn netwerk laten doen, de druk via een online drukker geregeld, mijn eigen officiële uitgeverij(tje) opgericht, recensie exemplaren zelf opgestuurd en ik gebruik de crowd nu om de boodschap te verspreiden.

Het grootste voordeel van deze weg was dat ik volledige autonomie had over de inhoud. Mijn onderwerp is gewaagd en uitgevers houden niet altijd van gewaagd. Omdat ik het zelf uitgaf, kende ik geen deadlines of ‘lastige’ correctors. Ik kon schaven totdat het helemaal perfect was in mijn ogen.

Daar zat ook natuurlijk direct het nadeel. Een goede uitgever fungeert namelijk ook inhoudelijk als een stok achter de deur. Dat schaven moest ik dus wel doen met mijn netwerk. In totaal zeven mensen hebben actief meegelezen als correctors.

Een ander groot voordeel was dat ik zelf de boekcover in de hand had. Ik had een gewaagd idee, een bijna naakte vrouwelijke Atlas die de wereld draagt. Mijn ervaring met eerdere boeken is dat een uitgeverij de covers het liefste simpel houdt. Dat heeft echter als nadeel dat veel covers op elkaar lijken.

Natuurlijk was het crowdfunding aspect erg spannend. De truc bij crowdfunding is om niet teveel geld te vragen en daarna kan het in ‘overfunding’ gaan: meer geld dan je gevraagd hebt. Dat lukt alleen als je leunt op vrienden, collega’s en netwerk. Bij crowdfunden willen mensen immers onderdeel willen zijn van jouw proces. Wees dus creatief met leuke extra’s en momenten in dat proces.

Een grote toegevoegde waarde van een uitgeverij is haar PR. Een goede uitgever is een kwaliteitsstempel. Het zegt dat je geselecteerd bent uit een grote groep aspirant schrijvers door een specialist. Dat betekent dat media luisteren.

Het probleem in deze tijd is echter dat uitgeverijen onder zoveel financiële druk staan, dat ze veel volume moeten draaien. Dit betekent dat ze relatief weinig tijd besteden aan een uitgave. In de regel promoten ze het actief voor een week en gaan daarna door naar de volgende. Jouw werk moet erg opvallen wil je daarna nog aandacht krijgen bij de media.

Dat aspect is direct gerelateerd aan de inkomsten. Met de PR van een uitgeverij wordt het bereik snel groot. Dat betekent meer verkoop. Echter de marge bij een uitgeverij is flink lager dan bij een eigen uitgave. Het verminderde bereik van mijn eigen uitgave heb ik gecompenseerd door samen te werken met een PR bureau.

Samengevat kan ik stellen dat de eigen uitgave mij veel goed heeft gedaan. Daar staat tegenover dat je wel echt bijna alles zelf moet doen. Daarbij helpt het als je kan bogen op veel mensen die jou steunen, zowel inhoudelijk, financieel als met de verspreiding.

Op dit moment ben ik bezig met de vertaling van The Outerweb. Ondanks mijn goede ervaring, staat de deur voor een internationale uitgeverij nog steeds open. Een groot bereik verkrijgen is internationaal immers nog lastiger dan nationaal. De sleutel voor de keuze voor een uitgeverij of eigen uitgave, is dus met name het goed inschatten van bereik.

Ben je geïnteresseerd in The Outerweb? Kijk dan hier. 

Comments