Crowdfunding: werkt dat ook voor je boek?

Crowdfunding: werkt dat ook voor je boek?Crowdfunding is hot. Ondernemers zien het als de nieuwe marketingstrategie om met weinig risico nieuwe producten te lanceren. Werkt dat ook voor boeken? Jazeker!

Steeds meer schrijvers van zowel fictie als non-fictie ontdekken de kracht van crowdfunding. Niet alleen om financiële middelen te werven voor hun boek, maar juist vanwege de marketingmogelijkheden. Hoe zet je een succesvolle campagne op? Met deze 7 tips kom je een heel eind.

1. Doe onderzoek

Lang niet alle crowdfundingcampagnes zijn succesvol. Hoe zorg je dat jij dat wel bent? De beste manier om te ontdekken wat werkt of niet is door te onderzoeken hoe anderen het deden. Kun je ontdekken waarom de ene campagne succesvol was en de andere niet? Wat kun je leren van de fouten van anderen?

2. Maak een begroting

Welk bedrag heb je minimaal nodig voor het realiseren van je boek? En welke kosten komen voort uit de campagne zelf? Vaak rekent een platform zelf ook kosten en ben je een percentage kwijt aan de betaaldienst. Wat spendeer je aan de promotiematerialen? Welke onderdelen besteed je uit? Vergeet niet dat veel tegenprestaties ook geld kosten. Bedenk ook of je je boek zelf wilt uitgeven of dat je hiervoor een uitgever benadert. Want ook met crowdfunding is dat laatste een optie.

3. Stel haalbare doelen

Hoe kies je je doelbedrag? Zet niet te hoog in – je wilt niet op maar 10% blijven steken – maar ook niet te laag. Kijk wat anderen voor elkaar kregen en schat in wat voor jou haalbaar is. Hak dan je doelbedrag in stukjes: hoeveel ‘funding’ heb je elke dag nodig om je doel te halen? Bedenk dat je aan het begin en het eind meer mensen meekrijgt dan halverwege. Maar blijf elke dag mensen benaderen.

Crowdfunding: werkt dat ook voor je boek?4. Zorg voor een grote achterban

Al ruim voor je campagne van start gaat, kun je er al aan werken. Hoe? Door flink actief te zijn op de sociale media. Mensen gaan je kennen en herkennen, en je creëert zo een hoop goodwill waar je tijdens de campagne de vruchten van plukt.

5. Kies een platform

In Nederland bestaan tientallen crowdfundingplatformen. Veel daarvan richten zich op een specifieke doelgroep (startende ondernemers, muzikanten, design), maar er zijn ook algemene zoals Worldofcrowdfunding.com (Nederlandse versie).

Er is momenteel geen speciaal platform voor schrijvers, al zal dat niet lang meer op zich laten wachten. Zo start eind deze maand de vernieuwde TenPages. Op het platform Voordekunst.nl staan wel veel boekprojecten.

Ieder platform werkt weer op een andere manier. Bekijk en vergelijk dat goed, voordat je je keuze maakt. Je kunt overigens ook via je eigen website crowdfunding starten.

6. Bedenk slimme tegenprestaties

Wat heb jij jouw donateurs te bieden? Wat is je tegenprestatie? Natuurlijk kunnen mensen intekenen op je boek. Maar durf ook eens verder te denken. En kijk vooral ook wat andere schrijvers aanboden in succesvolle campagnes. Zorg wel dat de tegenprestaties voor jou haalbaar zijn, ook als er straks een paar honderd mensen op je boek intekenen. Tijdrovende knutselwerkjes? Niet aan beginnen dus!

7. Mobiliseer je netwerk

Niets is erger dan een campagne waarbij de teller dagenlang op nul blijft steken. Het zet je direct op grote achterstand. Zet dus je netwerk vanaf de lancering actief in. Als er één schaap over de dam is...

Wil je ook crowdfunding inzetten voor je boek? Op donderdag 11 december houdt BoekenBusiness het schrijfcafé ‘Vind sponsors voor je boek’. Binnen een dag leer je hoe je het aanpakt en maak je direct een start met de voorbereidingen voor jouw campagne. Meer informatie en aanmelden via www.boekenbusiness.com. Nu tijdelijk met € 50 introductiekorting. 

Suzanna van der Laan is medeoprichter van BoekenBusiness en helpt – samen met haar partners – schrijvers en ondernemers bij het schrijven, uitgeven en promoten van hun boek. Onder meer via een veelgelezen blog, trainingen en een op maat gemaakt coaching traject.

Uitgeven

Comments

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Graag zou ik eerst willen weten wat Crowdfunding is en hoe dat werkt. Ik heb het wel ergens gelezen,maar ben het kwijtgeraakt. Kan iemand mij dat uitleggen? Zodra ik meer weet kan ik voor mijzelf bepalen of het voor mijn boek-uitgave misschien handig is. Pas na uitleg kan ik wel onderzoeken of die Crowdfunding ook zinvol is voor mijn bestaande boek. Mijn bestaande boek staat nu bij een POD-uitgever. Misschien kan Crowdfunding hierbij verder helpen. Dat wil ik graag onderzoeken om te weten of het voor mij ook handig kan zijn. Anton Doove verneemt graag meer info hierover. Ik groet u vriendelijk.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Anton Doove, via Crowdfunding probeer je het startkapitaal voor je project bij elkaar te verzamelen, door potentiële kopers alvast een investering te laten doen. Je stelt een doelbedrag vast, en vraagt mensen om een bijdrage te leveren. Ze kopen dan in feite het product voordat het gerealiseerd is. (Het is dan ook wel de bedoeling dat je een tegenprestatie levert. Dus iemand die bijvoorbeeld 20 euro bijdraagt, zou dan ook daadwerkelijk je boek ontvangen zodra het af is.) Als het doelbedrag niet gehaald wordt, krijgen de investeerders over het algemeen hun geld terug en gaat je project dus niet door. http://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Beste Gayalnidiya. Nu ik dit zo lees,kan ik het voor mijzelf wel schudden om er gebruik van te maken. Voor mij is dat gewoon niet te realiseren,want ik ben niet in de gelegenheid om kopers te vinden. Ik heb er geen verstand van om dat zelf te kunnen regelen,dus die tip moet ik laten schieten. Dan maar geen boek-verkoop via Crowdfunding. Ik waag mij niet aan iets waarvan ik geen verstand heb. Het risico is te groot op mijn leeftijd van 75 jaar. Dat is ook zinloos,dus ik haak af om dit te proberen. Aangezien ik medisch niet zo goed functioneer,kan ik ook niet overal achterheen om alles te regelen. Ik weet ook geen doelbedrag vast te stellen voor een reeds bestaand boek sinds 2011. Dit systeem is voor kij dus niet bruikbaar en heb er ook geen probleem mee,nu ik weet hoe het werkt. Ik zie wel of er nog andere promotie-opties bestaan en anders laat ik het gewoon bij 1 exemplaar wat ik al thuis heb plus wat sommige relaties gewoon hebben besteld bij de POD-uitgever. Ik dank jou voor je informatie,waardoor ik voor mijzelf kon beslissen of ik deze optie kan gebruiken. Helaas in mijn geval is dit niet haalbaar en heb er vrede mee. Ik kan er dus onmogelijk aan deelnemen. Vriendelijke groeten van Anton Doove.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste meneer Anton, Waar gaat uw boekboeken over? Als het interessant genoeg is kunt wellicht iemand vinden die dit voor u gaat doen. Hartelijke groet, Kriskras

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Beste Kriskras. Klik maar op http://antondoove.blogspot.com en op mijn Facebook-pagina met deze link https://www.facebook.com/anton.doove Als je op deze pagina naar beneden scrolt zie je een cover-foto. Op die cover-foto zie je de titel van het boek welke in 2011 is verschenen bij de POD-uitgever "Mijn Bestseller". Het boek staat ook op de blog,waarop je ook een aardig eind naar beneden kunt scrollen. Dan komt die cover-foto vanzelf zichtbaar en kun je er op klikken om te bestellen als je interesse hebt. Naast die foto staat ook beschreven waar het over gaat. Wat mijn vrouw en ik hebben ervaren. Wie dat voor mij wil doen,zou ik onmogelijk kunnen betalen van ons AOW/AIO-budget. Dit lukt ons nooit. Ik vrees dat onze levens-ervaringen niet interessant genoeg zijn om dat via Crowdfunding te kunnen verkopen,maar ik kan mij natuurlijk vergissen als iemand het wel interessant vindt. Zelf reken ik er niet op en beschouw het als een wonder als mijn boek toch geschikt blijkt te zijn. Lukt het niet,dan heb ik er ook vrede mee en dan schrijf ik geen nieuw boek meer. Dan blijf ik alleen maar bloggen voor zover ik inspiratie krijg op mijn leerftijd van 75 jaar sinds nov.2014. Je reactie zie ik wel in je beschikbare tijd en ik groet je vriendelijk. Anton Doove.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Beste Kriskras. Hier is nog even een aanvullend bericht over de Crowdfunding. Vandaag liet Suzanna van der laan mij weten,dat het niet geschikt is voor reeds bestaande boeken. Dat vind ik niet erg,want er bestaan nog andere promotie-middelen om meer van mijn boek te verkopen. Ik laat dat echter tijdelijk met rust vanwege een mogelijke verhuizing naar een seniorenwoning vanwege medische redenen,welke ik je zal besparen. Pas als ik in die Seniorenwoning kan wonen met mijn vrouw,dan kan ik mij wellicht verder verdiepen in de diverse Promotie-opties,want dan is daar weer tijd en aandacht voor beschikbaar. Mijn boek is inderdaad niet geschikt voor Crowdfunding,maar daarmee heb ik ook geen enkel probleem. Ik laat dit topic verder maar achterwege omdat het voor mij een zinloze optie bleek. Toch dank ik jou voor je eerdere reactie en ik groet je vriendelijk. Ook wens ik je Fijne Kerstdagen toe en een voorspoedig 2015. Anton Doove.