Vervolg van het artikel Zielig is geen drama van de rubriek Workshop: Personages. Lees het volledige artikel in het vijfde nummer van Schrijven Magazine van 2013. Bestel het nummer hier na.

Op zoek naar inspiratie voor een personage? In Creating Unforgettable Characters geeft Linda Seger de volgende tips voor het creëren van mooie, menselijke personages.

  • Kijk om je heen! Zowel in boeken, films als in je directe omgeving kruist genoeg potentieel interessant materiaal je weg. Observeer hoe mensen lopen, zich kleden, praten en denken: de realiteit is een onuitputtelijke bron van inspiratie.
  • Schrijf over jezelf. Waar je je ideeën ook vandaan haalt: uiteindelijk is het belangrijk om ‘jezelf ’ te vinden in het concept dat je bedenkt. Het is bijna onmogelijk om iets te schrijven dat nergens raakt aan je eigen ervaringen of karakter. Zoek naar raakvlakken in alles wat je schrijft, naar thema’s die je belangrijk vindt of naar persoonlijke verhalen die als basis kunnen dienen voor je plot.
  • Fascinaties. Tenslotte kun je ook veel inspiratie uit je eigen fascinaties putten. Wie zou je graag willen zijn of juist niet? Boeit het je hoe mensen wegkomen met diefstal of manipulatie? Is er een beroep dat je wel eens zou willen uitoefenen? Ga op onderzoek uit, doe research en wees niet bang om met mensen te praten die beroepen uitoefenen die je fascineren. De details die je zo verzamelt, helpen je ook in een later stadium om je verhaal authentiek te laten voelen.