Start » Activiteit » Zintuigen - poëzie workshop

Zintuigen - poëzie workshop

Soort: workshop
Wie: Groeten van Marc

Onze zintuigen zijn het enige dat we hebben om informatie in te winnen over alles dat niet een gedachte in ons brein is. Maar ons brein bepaalt tegelijkertijd zelf wat we zien, horen, voelen. Lezen we “vers gezette koffie, de geur van geschuimde melk” dan licht in ons hoofd het gebied van geur op. Zintuigen en het geheugen werken samen. In deze workshop gaan we de vervlechting van taal, geheugen en de zintuiglijke ervaring onderzoeken. Dit onderzoek begint bij aandachtig ruiken, horen, voelen, kijken en ervaren.

Al schrijvend leer je wat de kwaliteit is van een gedicht, waarin de poëtische waarde van woorden schuilt, welke woordcombinaties iets teweeg brengen en hoe je structuur aanbrengt in taal.

De taal wordt in beginsel behandeld als verf of als klei. Aandachtig werk je aan een taalsculptuur, een tekst, een gedicht. En plezier staat steeds weer voorop.

Wat gaan we doen?

1.1 Aanvang

Iedere deelnemer vertelt over iets dat hem/haar heeft geïnspireerd of aangegrepen de afgelopen week. Het huiswerk wordt besproken

1.2 Schrijfoefening

We gaan aan de slag met het thema Zintuigen.

1.3 Close reading

Iedere deelnemer leest zijn/haar gedicht/tekst voor. Een van de gedichten wordt (op democratische wijze) geselecteerd en groepsgewijs behandeld met de docent als begeleider.

Docent Martijn den Ouden is dichter en beeldend kunstenaar. In januari 2017 verscheen zijn derde dichtbundel Een kogelvrije zomer. Wat betreft zijn gedichten zijn critici het over een aantal dingen eens. Ze zijn experimenteel, verrassend, gewaagd, kinderlijk, speels en ernstig. Het plezier dat hij erin heeft als hij schrijft, is terug te lezen in zijn werk.

Met hetzelfde plezier geeft Martijn de poëzie workshops inhoud. Deze staan in het teken van het schrijven en bespreken van moderne/hedendaagse poëzie. De workshops leunen daarmee op de logica en frisheid van naoorlogse poëzie. Dichters als Lucebert, Hugo Claus en Gerrit Kouwenaar zijn een inspiratiebron. Maar ook de poëzie van Paul van Ostaijen en de Russische absurdist Daniïl Charms, die ten grondslag liggen aan de hedendaagse poëzie, dienen als fundament voor de workshops.

Provincie: Noord-Holland
Waar: Amsterdam
Wanneer: dinsdag 2 mei 19.00 - 22.00
Hoeveel: € 26
Meer informatie: http://groetenvanmarc.nl/portfolio-item/zintuigen-poezie-workshop/

Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!